DEPRESSION

En depression er kendetegnet ved mange vedvarende negative tanker, nedtrykthed og håbløshed. Overskuddet er lavt, og man har mindre lyst til at være sammen med andre end normalt. Søvnen er dårlig, og koncentrationen og hukommelsen kan også være påvirket. Normalt oplever man ikke alle symptomerne, men kan du genkende nogle af dem, og har du haft dem gennem længere tid, vil jeg opfordre dig til at søge hjælp.

Metakognitiv terapi er ifølge forskningen særdeles effektiv mod depression. Metoden er skånsom, fordi den ikke går ind i selve indholdet af dine bekymringer og følelser. I stedet fokuserer man på, hvad du gør ved dine tanker, fordi forskning viser, at de antagelser, som vi har om vores negative tanker, er afgørende for, hvordan vi mestrer tankerne. Hvis du for eksempel har en overbevisning om, at din overtænkning fører til en løsning, eller hvis du tænker, at du ikke kan kontrollere dine tanker, vil det i sig selv forstærke dine uhensigtsmæssige tankemønstre og vedligeholde din depression. I den metakognitive metode vil du altså erfare, at det er den måde, som du håndterer dine bekymringer, der er uhensigtsmæssige og ikke dig, der er noget galt med.

Princippet i metakognitiv terapi er, at negative tanker gerne må komme, men du vil lære, hvordan du kan lade dem være. Når du giver bekymringerne så lidt opmærksomhed som muligt, ved hverken at overtænke eller undertrykke dem, vil du genvinde kontrollen over dine tanker og din adfærd. Det lærer jeg dig gennem konkrete øvelser, så du kan styre, hvilke tanker du giver tid og opmærksomhed. Når du kan slippe dine vanlige tankemønstre, vil symptomerne på depressionen opløse sig og eventuelt helt forsvinde. Dermed vil du genvinde din livsglæde og din handlekraft til at leve det liv, som du ønsker.

Studier har vist, at mennesker, der har gået i metakognitiv terapi, kan bruge værktøjerne i andre situationer to år efter forløbet. Det betyder, at metoden har en forebyggende effekt til andre svære situationer i livet.

https://ugeskriftet.dk/nyhed/metakognitiv-terapi-giver-laeger-et-nyt-effektivt-redskab

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02908/full