ANGST FOR TILBAGEFALD

Når vi reagerer med frygt i forskellige situationer i livet, er det en del af vores overlevelsesmekanisme, der har til hensigt at passe på os. Derfor er det også helt naturligt, at angst opstår i forbindelse med både sygdom og med tanken om, hvorvidt sygdommen skulle komme tilbage. Det kan for eksempel vise sig som uro, hjertebanken, anspændthed og søvnbesvær.

Hvis man har fået en sygdom, kan angst for tilbagefald vise sig i mange forskellige situationer. Det kan for eksempel være angstprovokerende for mange at overgå fra et behandlingsforløb til opfølgning og selv have ansvar for at mærke efter tegn på tilbagefald. Et andet eksempel kan være, at man oplever at skulle lære sin krop at kende på ny med de følger som sygdommen og behandlingen har givet. Hvis man samtidig er i tvivl om det, som man mærker, er følger eller kunne være tegn på tilbagefald, kan det skabe angst. Er du i tvivl, om hvad du mærker, skal du naturligvis kontakte din praktiserende læge eller dit behandlende afsnit. I ventetiden og såfremt symptomerne skal undersøges nærmere, kan frygten for tilbagefald forstærkes for en tid. 

Hvis du har fået angst for om din sygdom kommer tilbage, vil du måske have en trang til at tjekke din krop oftere end anvist og have et unødvendigt stort fokus på nye kropslige fornemmelser. En over-opmærksomhed, hvor du mærker efter små udsving flere gange om dagen, kan dog i sig selv forstærke fornemmelsen for symptomer. Det kan give endnu større behov for at mærke efter og kan vedligeholde eller forstærke angsten. 

Med den metakognitiv metode lærer du effektivt at kontrollere, hvor meget tid og opmærksomhed, du vil give til dine bekymringer. Du vil få indsigter i, hvordan dine strategier er styrende for din adfærd og få nye mere hensigtsmæssige tankemønstre gennem øvelser i og mellem sessionerne. På den måde vil du slippe din bekymringer og begrænse din angst for tilbagefald mest mulig. Så kan du bedst leve det ene fine liv, som du har.

Her kan du læse mere om effekten af metakognitiv terapi ved angst for tilbagefald: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pon.6193

Det er naturligvis meget vigtigt at følge lægens anvisninger om at mærke efter for tegn på tilbagefald. Har du symptomer på tilbagefald er det vigtigt, at du henvender dig til dit behandlende afsnit eller til din praktiserende læge. Hvis du er i tvivl om, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, og hvor ofte du skal tjekke dig selv, bedes du også henvende dig der.