SENFØLGER TIL KRÆFT

Velkommen

På denne side kan du læse om, hvordan metakognitiv terapi kan hjælpe dig med senfølger til kræft. Med min baggrund som erfaren kræftsygeplejerske og certificeret metakognitiv terapeut kan jeg hjælpe dig til at få fodfæste i livet efter kræftdiagnosen. Senfølger som angst og depressiontræthed og søvnproblemer kan jeg afhjælpe eller lindre. Andre senfølger som nerveskader efter kemoterapi og smerter kan jeg lindre og hjælpe dig til at mestre bedst muligt mentalt. Jeg er her for at føre dig igennem den ofte komplekse rejse med et løfte om empati, ekspertise og et stort engagement i dit velbefindende. 

Udfordringer ved senfølger til kræft

Senfølger til kræft kan manifestere sig på mange forskellige måder. Nogle oplever kropslige symptomer som for eksempel søvnproblemer, smerter, nervesmerter efter kemoterapi eller lymfødem. Andre kæmper med psykiske udfordringer som bekymringer og grublerier, angst for sygdommens tilbagevenden eller depression. Ofte afleder én senfølge en anden, og kan desværre også føre til sociale eftervirkninger som isolation, skilsmisse og fyring. Da senfølger ofte først viser sig efter kræftbehandlingen, ser man ikke altid, at det faktisk er en direkte eller indirekte konsekvens af sygdommen og behandlingen.   

Det er selvfølgelig helt naturligt at have mange negative tanker og blive meget følelsesmæssigt påvirket af kræftsygdommen, behandlingerne og de efterfølgende senfølger. Dog kan bekymringerne og grublerierne blive så omfattende for nogle, at det kan sætte sig som angst eller depression. Det kan ifølge forskning ligeledes forstærke en fysisk senfølge som for eksempel søvnbesvær, træthed og smerter

Senfølgerne kan være en konstant påmindelse om sygdommen og de begrænsninger, som den og behandlingerne har givet. Det kan også karambolere med et ønske efter diagnosen om at gøre det som virkelig har betydning og at leve sit ene fine liv i nuet. 

Hvis du har fysiske gener som lymfødem og eller bevægeindskræning efter operation, kan Vivo Fysioterapi hjælpe dig: https://www.vivofysioterapi.com

https://brystkraeftforeningen.dk/fileadmin/user_upload/Editor/documents/DBO_DBObladet-nr-62npykolog_og_senfoelger.pdf

Personlige behandlings-
strategier

Hvert menneske er unikt, og derfor kan en senfølge påvirke to individer forskelligt. I terapeutisk sammenhæng handler det om, hvordan du håndterer tankerne om din senfølge, og hvordan det påvirker dig følelsesmæssigt og fysisk. Jeg vil skræddersy terapien til dig efter dine udfordringer og dine tankemønstre, og gennem øvelse lære dig mere hensigtsmæssige mentale måder at håndtere senfølgerne på. 

Støtte til hele rejsen

Normalt varer et forløb 5-8 sessioner, men at leve med en varig fysisk senfølge til kræft kan være en fortsat udfordring. Jeg tilbyder kontinuerlig metakognitiv støtte og terapi gennem hele din proces – fra de første skridt i at anerkende din udfordring, og til du gennem bevidsthed integrerer de nye tankevaner om din senfølge. Efter samtaleforløbet vil du have mulighed for booster-sessioner ved behov, så du altid kan være bedst i det, som livet byder dig.

En ny tilgang til livet​

I metakognitiv terapi får man en ny bevidsthed om sine tanker og sine tankemønstre. Man lærer at slippe de negative tanker, så man ikke er så intenst og så lang tid i dem. Når man giver tankerne om sygdom og senfølger mindre opmærksomhed, lindrer det følelsesmæssigt og kropsligt til mere ro, bedre søvn og mere overskud. Smerterne og nervepåvirkningen efter kemoterapi vil også aftage. Det er ikke et udtryk for at senfølgerne og følelserne ikke er reelle, blot at krop og sind naturligvis påvirker hinanden. Når man slipper det negative fokus, bliver det plads til mere nærvær og overskud til det, som virkelig har værdi i hverdagen.

Helhedsorienteret tilgang
med metekognitiv terapi

sygeplejefaglig støtte

I min forståelse af din situation bruger jeg mine 20 års erfaring som kræftsygeplejerske.  Jeg har et stort kendskab til, hvordan kræftbehandlingerne og senfølger påvirker i hverdagen. Jeg arbejder fortsat på 10. år på Klinik for Brystkræft, hvor jeg sideløbende har det overordnede ansvar for kræftrehabilitering.

Som sygeplejerske kan jeg muligvis også have mere konkrete forslag til, hvordan dine kropslige senfølger kan håndteres. Dog er det vigtigt, at du søger fagspecifik hjælp ved en fysisk senfølge som for eksempel læge for smertestillende medicin eller fysioterapeut ved lymfødem, stramt arvæv eller behov for genoptræning.

Psykologisk støtte

Jeg har et indgående kendskab til de psykiske udfordringer ved at have fået en kræftdiagnose, at have gennemlevet krævende behandlinger og efterfølgende få udfordringer med eftervirkninger. Den forståelse er fundamentet for forløbet. Med stor empati og respekt for din situation, vil jeg i en terapeutisk proces hjælpe dig til at få det bedre. 

Selvhjælps-teknikker

Stresshåndtering og selvhjælpsteknikker er en integreret del af terapien for at styrke din mestring af senfølgerne. Det vil give dig en erfaring om, at du kan håndtere problemerne relateret til sygdommen og senfølgerne og styrke din tro på, at du kan klare udfordringen fremadrettet.

Forståelse og anvendelse
af metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi er en forskningsbaseret videreudvikling af kognitiv terapi v/ psykologiprofessor Adrian Wells. Metodens udgangspunkt er antagelsen om, at sindet kan hele sig selv, hvis det får fred til det. Det vil sige, at sindet er skabt til at regulere sig selv tilsvarende med, at hjertets pumpefunktion og vores væskebalance regulerer sig selv. I metakognitiv terapi fokuserer vi altså på, hvordan vi regulerer vores tanker, og hvad det gør ved os følelsesmæssigt og kropsligt. Hvis vi for eksempel har fået for vane at give vores tanker om sygdom og senfølger rigtig meget opmærksomhed, får vi det typisk dårligere følelsesmæssigt og kropsligt. Det kan give risiko for træthed og søvnforstyrrelser, angst og depression og nogle gange kan en fysisk smerteoplevelse eller en nervepåvirkning blive forstærket. Konsekvensen kan også blive mindre overskud, også socialt. Heldigvis kan vi lære at slippe de negative tanker, så de flyder frit, ligesom alle vores neutrale og positive tanker.

Her er nogle nøgleaspekter, der definerer essensen af metakognitiv terapi:

Fokus på metakognition

Metakognition refererer til vores antagelse om vores tænkning og dens funktion. Det er disse metakognitioner, der fastholder os i vores tankemønstre. Når vi anfægter metakognitionerne i terapien, får du en ny forståelse af de uhensigtsmæssige tankemønstre, og den bevidsthed fører vejen til, at nye og mere hensigtsmæssige tankevaner vil indfinde sig i stedet for de gamle. 

Regulering af tankeprocesser

Det er centralt i metakognitiv terapi at hjælpe klienten med at ændre sit forhold til sine tanker og den måde, som vedkommende responderer på sine tanker. Den proces foregår ved, at terapeuten anfægter klientens bagvedliggende overbevisninger om, hvordan dennes tænkning fungerer. Når klienten gennem forløbet får ændret sine overbevisninger og får tillært sig mere hensigtsmæssige tankemønstre, træder det negative fokus på sygdom og senfølger mere i baggrunden. Det frigiver fokus til mere nærvær og overskud til at leve det liv, som man ønsker.

Øvelser og teknikker

I metakognitiv terapi anvender vi en række øvelser, der er designet til at øge bevidstheden om, hvad vi gør med tankerne og til at styrke evnen til at slippe det negative fokus. Man bliver nøje instrueret i øvelserne, og de hjælper klienten til at opøve de nye tankevaner.

Forskel på kognitiv og metakognitiv terapi

Der er meget stor forskel på den kognitive og den metakognitive metode:

  • Kognitiv terapi fokuserer på, hvad vi tænker, og på at udfordre og ændre de negative tanker.
  • Metakognitiv terapi centrerer sig om, hvordan man tænker. Man mener, at de negative tanker og følelser er helt naturlige i en svær livssituation, men at vi -efter den akutte krise har lagt sig- alle har en medfødt evne til at slippe tankerne. Metakognitiv terapi koncentrerer sig altså om at lære klienten at lade tankerne om sygdomssituationen og senfølgerne være på en hensigtsmæssig måde til mere overskud, nærvær og bedre livskvalitet.

Forskning, effektivitet og anvendelighed

Metakognitiv terapi er en forskningsbaseret metode, der er effektiv, og studier viser gode behandlingsmæssige resultater, også på den lange bane. Terapiformen har også vundet popularitet på dens praktiske anvendelighed.

Nedenfor er eksempler på evidens af metakognitiv terapi:

Evidens på effekt ift. andre terapiformer

Evidens ved bekymringstendens

Evidens ved angst for tilbagefald

Evidens ved depression (ugeskriftet.dk)

Evidens ved depression (videnskab.dk)

Evidens ved depression (frontiersin.org)

Evidens ved kroniske smerter

Vær opmærksom på, at jeg ikke giver nogen form for medicinsk behandling, og jeg har ikke adgang til din journal eller lægehjælp. Det vil være dit eget ansvar at henvende dig til din behandlende afdeling eller din praktiserende læge ved bivirkninger til din eventuelle medicinske behandling eller ved tegn på sygdom. Det samme gælder, hvis du har spørgsmål til kræftbehandling eller sygdommen.

Kontakt mig

Tag det første skridt til at få hjælp til dine senfølger til kræft. Kontakt mig for en uforpligtende indledende samtale. Forløbet kan enten foregå online på Teams eller ved fremmøde i København NV. 

Udfyld formularen og bliv kontaktet